Leeuwarder Poëziemiddag

Datum: 15 april 2018
Tijd: 15:00 - 17:30 uur

Zondagmiddag 15 april is er weer een poëziemiddag in De Bres met verhalen, gedichten en muziek. Een keur aan dichters uit diverse windstreken.

Sanja Simunic werd geboren in Bijeljina Bosnië en kwam op 4-jarige leeftijd met haar Bosnische vader en Nederlandse moeder naar Nederland, dus spreekt en schrijft ze sindsdien in haar zelf verworven moedertaal. Het mythische land van de herinnering aan haar vroegste jeugd vervult evenwel een belangrijke rol in haar poëzie, evenals melancholieke vaders, autoritaire schooldirecteuren en behaagzieke veldwachters. Tevens publiceert zij op Facebook ridderverhalen voor kinderen en volwassenen. In 2015 won zij de tweede prijs bij de El Hizjra literatuurwedstrijd. In het dagelijkse leven is zij basisschoolleerkracht.

Janna van der Meer (Akkrum) dicht zichzelf dichtbij. Dicht bij wat belangrijk voor haar is. Ze verdicht en raak met woorden aan. Dit intieme gebaar maakt ze in haar moedertaal: Het Fries.
In juli 2017 bracht ze haar eerste dichtbundel Wêzen uit, bij uitgeverij Bornmeer.

Hugo de Vaas Dorser uit Utrecht treedt meestal op onder Wordbites een poëtische mix van gesproken woord met live muziek, zang, filosofie of moderne dans. Pakkende performance-poëzie die kraakt, bijt of streelt. Breekbaar en sterk tegelijk.

Schrijven geeft Erika de Stercke (Gent België) veel voldoening, soms ook wel frustratie als een woord haar niet loslaat. Haar rugzak zit vol met papierstrookjes waarop zij gedachten neerschrijft .  De verhalen van vrienden en gebeurtenissen in de stad, op de trein pikt zij op en ze beginnen een eigen leven te leiden. Aan inspiratie geen gebrek.

 

 

 

 

 

 

 

Sido Martens bewijst zich ieder najaar weer als een liedjesschrijver en tekstdichter van exceptionele klasse, waarbij hij de muzikale aankleding telkens net ietsje wijzigt zodat ieder album een eigen signatuur heeft. Ook met het als een dichtbundel uitgegeven Roof verbluft de oud-Fungus-man met een klein uur muziek die de ziel diep beroert.

Dichter/uitgever Marion Spronk (Annen) zal voorlezen uit haar bundel: “Het vel van de slang”, een bundel met gedichten, die geïnspireerd zijn door 30 schilderijen van haar man Rob Spronk. De glans van het leven. De gedichten laten haar voortdurende verlangen zien naar de essentie van het bezielde, naar de bron, los van de ruis van alledag.

Seks, dood en dieren, dat is waar het om gaat in de poëzie van Katelijne Brouwer (Amsterdam).
Haar debuut bevat een reeks gedichten, onderverdeeld in drie afdelingen, waarin zich de cyclus van het leven voltrekt, te beginnen bij de kindertijd – met een fascinatie voor dieren, een zieke moeder, de dood, volwassenheid, liefde en zelf kinderen krijgen. Brouwer verenigt in haar taal het lyrische en het banale, humor en de serieuze zaken des levens. In de woorden van een docent van de Schrijversvakschool: ‘Haar gedichten trillen als de tl-buizen in een schoollokaal. Ze hebben iets meedogenloos.’

Dichter/trombonist Marten Visser schrijft in het Nederlands, Sneekers en Fries vaak over zijn
muzikale belevenissen en over zijn jeugd. Hij weet zijn toehoorders mee te nemen in zijn soms
surrealistische belevingswereld doorspekt met humor.

Wibo Kosters (1978 Zutphen) schrijft poëzie over een fictieve stad, een grootste gemene deler van alle steden waar hij door gelopen heeft. Van nachtfitness tot mensvijandige architectuur is de stad een rariteitenkabinet, schoon en verschrikkelijk. Sinds augustus 2017 is hij ook letterlijk stadsdichter, en wel van de IJsselstad Deventer. Wibo publiceerde onder andere in de Brakke Hond, Op Ruwe Planken, Slang- en Strak magazine en op de Optimist. (Foto: Paul Remmelts.)

 

 

 

 

 

 

 

Johan Meesters (Oostburg, Zeeuws-Vlaanderen) maakt poëzie in verschillende genres, van light verse tot bijna hermetisch. Voor zijn voordrachten kiest hij doorgaans de meer toegankelijke gedichten. Die vormen ook de kern van zijn eerste bundel: Vermakelijkste verzen.

 

 

Het programma wordt gepresenteerd door Melvin van Eldik en begint stipt om 15.00 uur.
Entree: € 6,00.