Kleinkunstvoorstelling – GLOED À DEUX (UITGESTELD!)

Datum: 06 december 2020
Tijd: 15:00 - 17:00 uur

Sfeervol concert van Gloed à deux

Gloed maakt al vanaf 2005 het publiek met enthousiasme en speelplezier deelgenoot van haar kleinkunst: verhalende Nederlandstalige liedjes op basis van gedichten. De groep Gloed bestaat uit vier bevlogen en ervaren muzikanten. Sommige gelegenheden lenen zich niet voor een optreden van de hele groep, maar wel voor een kleinere setting. In dat geval spelen Gerard Veltrop (gitarist en componist) en Rudi Korthuis (zangeres) de nummers puur, zoals ze zijn ontstaan: met gitaar en zang. Klein, intiem en sfeervol. Gloed a deux, dus.

Gloed à deux speelt nummers van met name het laatste album ‘Vier’ maar ook nummers van vorige cd’s en wie weet ook een nieuw nummer. Eind 2017 presenteerden de muzikanten met gepaste trots hun 4e cd, getiteld: ‘Vier!’ Gerard liet zich als componist voor het laatste album inspireren door het werk van o.a.: Leo Vroman, Joke van Leeuwen, Jacqueline van der Waals, Frank Eerhart, Paul Asselbergs, Sara Kay, Gerard Nijenhuis, Mariken van de Bovenkamp en Marinus van der Werf. De titel ‘Vier!’ refereert aan het feit dat dit de vierde cd van Gloed is, de groep vanaf 2016 bestaat uit vier muzikanten (i.p.v. voorheen vijf) en de muzikanten graag de vele eenvoudige en bijzondere momenten in het leven vieren. Dat levensmotto – vier het leven – is ook als subtiele rode draad terug te vinden in de nieuwe nummers op de cd.

De albums van Gloed vallen bij diverse media goed in de aarde. Naast positieve recensies in De Gelderlander en interviews diverse lokale radio-omroepen, besteden onder andere Eric van de Berg Omroep Gelderland Radio, Jacques Kloters ‘De Sandwich’ Radio 5 en Kick van der Veer ‘Andermans Veren’ Radio 5, er uitgebreid aandacht aan.
Kick van der Veer gebruikt, zowel bij de 2e, 3e als 4e cd, iedere keer weer zijn gevleugelde uitspraak: “Gloed is Goed!” Van opdrachtgevers en publiek ontvangt de groep vele lovende reacties, waaronder: “Zo’n intiem kleinkunstconcert dat vanzelf in je top-tien lijstje ‘Concerten die ik nooit meer zal vergeten’ belandt; verder geen woorden voor: moet je zelf gaan beluisteren en zien.”

Met enige regelmaat beklimmen de muzikanten van Gloed de podia van kleine theaters door heel Nederland. Ook intieme (huiskamer)concerten horen daarbij. En daarmee heeft de groep haar sporen achtergelaten. De groep hoort regelmatig dat de kracht van Gloed schuilt in de intieme en ook vrolijke sfeer die zij tijdens concerten creëren. De zangeres verstaat de kunst van het (zingend) vertellen: haar toelichtingen over de nummers geven extra kleur aan een concert. De teksten van Gloed zijn betekenisvol: met humor, emotionele lading en een kwinkslag. Regelmatig vanuit de blik van een onbevangen kind. De muziek is meeslepend en gevarieerd: aanstekelijke ritmes en meeslepende melodieën. Teksten en muziek leveren een balans op tussen ingetogenheid en dynamiek, vrolijke luchtigheid en melancholiek, vreugde en verdriet. Dat wat ook het leven zo boeiend en leerzaam maakt.

Op de site van Gloed zijn YouTube-filmpjes te bekijken / beluisteren: www.gloed.nu

Entree: € 12,50 (inclusief 1 consumptie)

Foto: Maria van der Weerden


Kaarten bestellen

Er kunnen geen reserveringen meer worden geplaatst voor dit evenement.