Jaap Mulder: Veertig jaar klezmer-muzikant

Datum: 12 april 2024
Tijd: 20:30 - 22:30 uur

 Oud -Leeuwarder Jaap Mulder kan bogen op een muzikale familietraditie. Circusdirecteur en “hurdrider” Bonne van der Zee was zijn betovergrootvader. Generaties circusmuzikanten, straatmuzikanten (Patijntjes), beroepsmuzikanten (Ramblers) en korpsmuzikanten vullen het Pantheon van muzikale voorouders.
In 1988 richtte hij samen met Tseard Nauta de formatie DiGojim op. Het eerste professionele klezmer-orkest van Nederland kreeg direct veel aandacht vanuit de media en culturele sector. Kranten- en televisie interviews, optredens voor nationale omroeporganisaties en concerten in alle (middel)grote theaters van Nederland. Vele muziektheatervoorstellingen en cd’s volgden. Ook het buitenland was geïnteresseerd en dus reisde de band naar internationale festivals binnen en buiten Europa. Tot 2022 bleef Jaap frontman en artistiek leider van Di Gojim en koos daarna zijn eigen weg met Hejre Kati – Balkan Klezmer band.
Jaap Mulder bleef zich al die jaren ontwikkelen als klezmer-muzikant en kon zich naar verloop van tijd scharen bij de top van Europa. In masterclasses en workshops leert hij andere musici de kneepjes van het vak, die unieke klezmer-sound. Klezmer is echter meer dan dat, men kan de muziek niet met ‘nesjomme’ spelen als het verhaal achter de muziek niet bekend is. De kennis van de geschiedenis, de tradities, het cultureel erfgoed, is minstens zo belangrijk. En zo ontpopte Jaap Mulder zich tevens tot verhalenverteller, gastspreker en heeft hij een aantal televisie-documentaires mogen maken.
Het persoonlijke jubileum van veertig jaar klezmer muzikant viert Jaap in alle bescheidenheid samen met zijn zoon Ruben Mulder (1994). Hij heeft de onregelmatige maatsoorten met de paplepel ingegoten gekregen. Jaap met Ruben op piano vormen ruim tien jaar een duo, geregeld aangevuld met zoon David op slagwerk. Onder de naam Mulder & Sons maakten zij twee theaterprogramma’s en een elpee/cd. Ze spelen op feesten en uitvaarten, geven muzikale lezingen, vertolken Jiddische liederen bij 4 mei herdenkingen of Open Joodse huizen en zijn te vinden in de kleinere theaterzalen.
Foto: Patrick Meijboom Fotografie
Kijk tips: “De weg naar klezmer, aflevering Israël”, documentaire in opdracht van de Joodse omroep: https://vimeo.com/44881344
“Romania Romania”, documentaire van Murk Jaep van der Schaaf voor Fryslan Doc : https://youtu.be/tpPI_XvqhVE

Kaarten bestellen

Er kunnen geen reserveringen meer worden geplaatst voor dit evenement.