Leeuwarder Poëzieavond met Melvin van Eldik

Datum: 19 maart 2015
Tijd: 20:30 - 23:30 uur

Donderdagavond 19 maart a.s. de 34e aflevering van de Leeuwarder Poëzie Avond in Theater de Bres.

Bekende dichters uit Amsterdam, Groningen, Friesland en een jonge dichter Bryan Wobma uit Leeuwarden. Hij maakte indruk tijdens een poëzieworkshop van presentator Melvin van Eldik.

Pom Wolff, dichter uit Amsterdam, de man achter de meest gelezen poëziesite van Nederland, www.pomgedichten.nl zal voordragen uit zijn door uitgeverij Douane onlangs uitgegeven  bundel  “een vrouw schrijft een jongen”. De vrouw: wat heb ik gemist wat zal ik nooit weten? De jongen: misschien is het beter de woorden de stilte te laten, zoveel van mezelf al gegeven. Over verlangen, berusting en het menselijk tekort.

Jelou Dichter (1962) uit Groningen karakteriseert zich met haar gedichten door haar soms directe manier van schrijven, al dan niet met een knipoog. Zij geeft er de voorkeur aan taboes te doorbreken, schrijft zowel gerijmd als ongerijmd. Vanaf 2006 betreedt zij podia om het geschrevene ten gehore te brengen en ondanks de tijd van het Vrije Vers waagt zij zich tevens nog steeds aan de oude vorm zoals het Sonnet e.d. Geen vorm of onderwerp is haar vreemd.

Sabine Trines werd in Zwitserland geboren, is in Holland getogen en woont sinds 2004 in de Wâlden. Ze geniet al sinds de middelbare school van poëzie en schrijft sinds drie jaar zelf gedichten. Deze kenmerken zich door hun persoonlijke karakter en een zekere intensiteit, zonder pretentieus te worden. Humor en diepgang, verdriet en flauwekul, je kunt met haar alle kanten op. Dit jaar wist zij met een gedicht over haar Friese moeder de top 1000 van Turing Nationale Gedichtenwedstrijd te bereiken.

Dichteres Anneke Wasscher begon eind 2008 met het schrijven van proza en poëzie. In 2013 behaalde ze vier maal een prijs waaronder de eerste prijs van Stichting Ongehoord Rotterdam en de eerste prijs van de gedichtenwedstrijd Hillegom. Meest recent: Citerprijs in 2014. Treedt regelmatig op, haar werk is gepubliceerd in ruim veertig verzamelbundels. Een interview met haar is te lezen in e-magazine Meander. Ze draagt doorgaans melancholieke gedichten voor.

Sipke de Schiffart schreef zijn eerste gedichten op de trekker en onder de koeien, want hij was boer. Humor, cynisme, grofheid en overdrijving wisselt hij af met tederheid en weemoed. Zijn gedichten worden met regelmaat gepubliceerd in onder andere het literair tijdschrift Ensafh. In 2012 verscheen zijn debuut in boekvorm: ‘Wat it is om bang te wêzen’, een bundel met tien Friese verhalen.’

Jephta de Visser is de huidige huisdichter van de Rijks Universiteit Groningen. Ze werd geboren in Leeuwarden, maar woont tegenwoordig in Groningen. Jephta is 21 jaar oud en derdejaars bachelor student kunst- en architectuur geschiedenis. Ze viel in het verleden in de prijzen bij ‘Doe Maar Dicht Maar’ en de Slauerhoffpoëzieprijs. Zij zal naast  poëzie die in de Universiteitskrant is verschenen, ook nieuw werk ten gehore brengen.

Ronald Offerman (1956) uit Amsterdam is ober, dichter, liedjesmaker, DJ en oprichter van theater/muziekgroep De Blaffende Honden. Hij schildert, tekent, schrijft columns, organiseert vele dichtmiddagen en optredens in kleinere theaters. Werkt mee aan het organiseren van festivals. Draagt gedichten voor in prachtige musea maar ook aan de rafelranden van de stad.

Sharon Evita Bakker, woonachtig in Workum, 26 jaar is fulltime autist. Alles van taal heeft zij lief. Aanstaande 24 april verschijnt haar derde dichtbundel.

De muziek wordt verzorgd door Soul Survivors uit Leeuwarden met dichter Bennie Spekken, entertainer Harm Bakker en ‘loop’artiest Arjen Bras. Zij spelen tijdloze songs in een brede variatie aan stijlen, waarin driestemmige zang een grote rol speelt. Muziek voor de fijnproever.

De avond wordt gepresenteerd door Melvin van Eldik.