Melvin van Eldik – INDISCHE LENTE/HAVANA BLUES

Datum: 17 maart 2019
Tijd: 15:00 - 17:30 uur

INDISCHE LENTE/HAVANA BLUES

is de titel van een solovoorstelling van muzikant/dichter Melvin van Eldik met verhalen, liedjes en gedichten. Hij vertelt o.a. over zijn muzikale roots, die via de oude akoestische gitaar van zijn vader in Surabaya (Indonesië) liggen. Al spelend op deze gitaar op de veranda van zijn ouderlijk huis, veroverde Melvins vader als jongeman het hart van zijn moeder, die vaak langs kwam wandelen: “I can’t give you anything but love…baby”, een bekende hit van jazz zangeres Ella Fitzgerald. De gitaar werd meegenomen naar Nederland. Op zijn 10e jaar leerde Melvin zijn eerste akkoorden op dit bejaarde instrument. Het resulteerde in zijn allereerste optreden: met zijn vader op het podium van muziekcentrum Zalen Schaaf. Ook legt hij uit, aan de hand van een paar voorbeelden met een kleine demonstratie, wat indo-rock inhoudt. Verder vertelt hij over de belangstelling van personen met een Indische achtergrond voor country & western, waarbij zanger Jim Reeves niet wordt vergeten.

‘Havana Blues’ is een reisverhaal over een roadtrip op Cuba met een drietal pittige dames: salsa, dansen, oude Amerikaanse auto’s, mohito cocktails en…..de blues. De ik-figuur verdrinkt regelmatig in een magisch realistisch schilderij, ‘speelt’ een hoofdrol in een ‘film noir’ vol melancholie, ontgoocheling, vervreemding, dubbelzinnigheid, schuld en paranoia. Het programma begint met een geschiedenis over zijn spirituele reizen door exotische landen, waarbij hij op zoek is naar het Gouden Ei van de Tukkel, zijn zelfbedachte imaginaire vogel.
Het Ei zou antwoord kunnen geven op alle levensvragen. Het proces dat hij doormaakt om het doel te bereiken is minstens even belangrijk als het bereiken van het doel zelf.

Entree: € 7,50