RESONANS: de magistrale klank van vier nyckelharpas

Datum: 12 mei 2023
Tijd: 20:00 - 22:00 uur

De nyckelharpa of sleutelvedel werd aan het eind van de middeleeuwen korte tijd in half Europa gebruikt. Verdrongen door de oprukkende violenfamilie overleefde het instrument in een kleine enclave in Zweden. Daar maakte den yckelharpa een stormachtige technische ontwikkeling door. Het resultaat: een geavanceerd instrument met een magistrale klank! RESONANS, een kwartet van professionele musici, brengt met vier nyckelharpa’s een veelzijdig repertoire tot ongekend nieuw leven.

De nyckelharpa
De nyckelharpa is een strijkinstrument met toetsen. Met de toetsen drukt de bespeler een stokje tegen een van de vier speelsnaren. Dat geeft een heel helder geluid, dat nog versterkt wordt door de 12 resonantiesnaren die zacht meeklinken.

Het Resonans-kwartet
Resonans is een kwartet van zeer bedreven en bevlogen professionele musici. Alle vier zijn ze “groot geworden” met andere instrumenten. En alle vier vielen ze als een blok voor de nyckelharpa toen dat instrument op hun weg kwam. Via jarenlange studie  ontwikkelden ze hun technisch kunnen en repertoire. Sindsdien lijkt de nyckelharpa hun uiteindelijke bestemming. Niet dat ze hun andere instrumenten verwaarlozen: die komen in concerten van Resonans namelijk óók aan bod! Met een repertoire van Rock&roll tot Barok, van Zweden tot het Midden-Oosten, brengt Resonans met de concerten een unieke muziekervaring. Door de enorme afwisseling, de boeiende en soms komische presentatie, én door de verrassende klankrijkdom van de nyckelharpa’s.

Een voorproef van Resonans:

https://youtu.be/LO_7vqwlIQU

https://youtu.be/1g79sk2hARA

https://youtu.be/IM0HPA7YHVM


Kaarten bestellen

Er kunnen geen reserveringen meer worden geplaatst voor dit evenement.