Slappe Douwe

Datum: 03 november 2022 - 06 november 2022
Tijd: 00:00 uur

Zie https://theaterdebres.nl/agenda/ voor alle data.

De laatste speeldata zijn 3, 4, 5, 6 november.

De theatervoorstelling “Slappe Douwe” vertelt het leven van de Leeuwarder straatartiest Douwe Andries Bijlsma (1896 – 1967). Hij werkte onder de naam Kapitein Nero de Friesche Fakir, maar is beter bekend als Slappe Douwe. Hij lag op een spijkerbed, liep een sabelladder op en bevrijdde zich uit kettingen. Velen kennen hem ook nog als de strenge ‘tuuntsjeplisie’ in de Prinsentuin. Bijlsma staat hoog in de lijst van “meest markante Leeuwarders”.

Al jong was ‘Slappe’ Douwe Andries Bijlsma ervan overtuigd dat hij voorbestemd was tot grote daden. Steeds wanneer hij als boeienkoning, slangenmens of fakir zijn kleed uitrolde en het publiek zich vol verwachting om hem heen verdrong, wist hij: ik kan iets wat niemand anders kan. Kapitein Nero de Friesche Fakir, was een volstrekt unieke artiest. Maar ook thuis in de Weerklank, een van de armste buurten van Leeuwarden, wist hij zich van anderen te onderscheiden: van alle armoedzaaiers was hij – vader van tien kinderen – de allerarmste.

Ritsko van Vliet speelt Slappe Douwe en zal in de voorstelling een aantal van zijn acts uitvoeren. Sietse de Vries, de schrijver van het theaterstuk, is de verteller. Theo van der Geest speelt Hoempa. Erik Baas is de ‘hampelman’ van Kapitein Nero. De regie is in handen van Maaike van der Geest.

De laatste speeldata zijn 3, 4, 5, 6 november.

Zie ook #slappedouwe op facebook en instagram